Šta je Error 404 i kako ga koristiti?

Error 404

Sigurno ste bili u situaciji da ste pretraživali nešto na Google-u i kada ste kliknuli na željenu stranicu, umesto da dobijete sadržaj koji ste tražili, pojavila se greška koja je ukazivala da tražena stranica nije dostupna. Nešto poput „404 Not Found“. Error 404 je standardizovani HTTP statusni kod. Ova poruka se šalje sa servera prisutnog na mreži, browseru - pretraživaču koji je poslao HTTP zahtev.

Navešćemo nekoliko razloga zbog kojih najčešće dolazi do Error 404 - Greška 404:

  • Najčešći pokretač poruke o grešci 404 je kada je sadržaj web-sajta uklonjen ili premešten na drugu URL adresu.
  • URL koji ste tražili je nepravilno napisan.
  • URL je nepravilno povezan.
  • Server odgovoran za web-sajt nije pokrenut ili je veza prekinuta

Error 404 je ustvari indikator mrtvih veza (broken links) koje se najčešće javljaju iz razloga koje smo gore naveli.

Mrtve veze se često zadržavaju dugo na internetu jer ljudi koji održavaju sajtove najčešće nemaju pojma da je povezani sadržaj izbrisan ili premešten. Mnogi sajtovi se i dalje pojavljuju na stranicama rezultata pretraživača (SERPs), iako više nisu dostupni na mreži (ili barem ne na navedenom URL-u).

Drugi povezani sajtovi, kao što su blogovi, novinski portali itd., često nisu obavešteni da je stranica uklonjena ili da se sada može naći pod novom URL adresom, pa na taj način spoljne veze (linkovi) gube svoju funkcionalnost i postaju mrtvi.

Error 404 može uticati na reputaciju Vašeg sajta, kao i na poziciju u pretrazi

Pretraživači, kao što su Google, Bing, Baidu itd. imaće negativan utisak o Vašem web sajtu ukoliko sadrži mnogo 404 grešaka. Jednom kada "crawleri" - (popisivači) utvrde da Vaš web sajt prikazuje mnogo zahteva sa 404 kodom, pretpostavlja se da se sajt ne održava baš najbolje.
Mrtve veze utiču na rangiranje stranice i Google može da smanji njen plasman u SERP-u (rezultatima pretrage) ili čak da prestane da je indeksira (prikazuje) ako se dogodi previše 404 stranica sa greškama.
To može znatno uticati na smanjenje broja posetilaca Vašeg web-sajta.

Kako pronaći linkove koji vode do 404 greške?

Dostupni su brojni besplatni alati koji će vam pomoći da lakše pronađete mrtve linkove. Navešćemo nekoliko najpopularnijih za Vas:

Zašto treba da napravite sopstvenu 404 stranicu na Vašem sajtu?

Imati standardnu stranicu sa greškom 404 je bolje nego da je uopšte nemate, iako je sopstvena stranica poželjnija iz nekoliko razloga:

  • Možete napraviti posebno dizajniranu stranicu koja sadrži linkove (tj. veze do Vaše početne stranice ili podstranica gde se sadržaj preklapa sa onim što je posetilac prvobitno tražio). Preduzimanjem ovih dodatnih mera možda ćete sprečiti posetioce da napuste Vaš web-sajt odmah nakon što vide Error 404.
  • Potrudite se da dizajn stranice 404 odgovara stilu/dizanju Vašeg sajta kako se korisnik ne bi zbunio, već vrlo lako shvatio gde se nalazi.

Kako izgleda standardna stranica 404:

Standardna 404 greska

Kako izgleda personalizovana stranica 404 - u pitanju je nas sajt

Personalizovan error 404

Kako forsirati prikaz personalizovane stranice 404 prilikom greske?

Kako bismo izvršili redirekciju poslužićemo se .htaccess datotekom koja se nalazi u direktorijumu public_html.

U nekom od prethodnih objava pisali smo o tome šta je .htaccess pa za one koji ne znaju ili nisu pročitali objavu možete kliknuti na sledeći link:

Šta je .htaccess?

Kada pronađete i otvorite fajl po uputstvima iz prethodne objave potrebno je upisati sledeći kod:

Kod za redirekciju Error 404

ErrorDocument 404 /404.shtml

Nakon toga u direktorijumu public_html potrebno je "ručno" kreirati fajl 404.shtml
Unutar fajla možete napraviti personalizovanu stranicu koja će se prikazivati.

Ukoliko ne želite da pravite personalizovanu stranicu greške, već želite redirekciju na početnu stranu, jednostavno kopirajte "source code" Vaše početne stranice unutar fajla 404.shtml ili izvršite redirekciju putem .htaccess datoteke.

KONTAKTIRAJTE NAS