Google oglasi (Google ads)

Ako ste vlasnik preduzeća ili oglašivač koji želi da koristi Google ads za oglašavanje na internetu, potrebno je da znate kako ova usluga funkcioniše.
Google Ads je najpopularnija marketinška metoda sa plaćanjem po kliku, koja deluje na osnovu određenih principa.

Strategije licitiranja

Oglašivači koji koriste Google ads moraju staviti svoje oglase na "aukcije" kako bi Google pronašao oglase koji se prikazuju kada neko pretražuje na Google-u.
Da biste oglase postavili morate odabrati neku od strategija licitiranja u zavisnosti od Vašeg cilja.

Pripremili smo nekoliko najčešćih strategija za Vas:

  • Cena po kliku - je strategija u kojoj se fokusirate na dobijanje klikova na Vaše oglase. Ova metoda je pogodna za one koji žele da povećaju internet saobraćaj ka svojoj web lokaciji.
  • Cena po prikazivanju - je strategija u kojoj se fokusirate na broj prikazivanja Vašeg oglasa.
  • Cena po kupovini - je strategija povezana sa stopom konverzije kupaca. Pogodan je za one koji su već dobro pozicionirani i sada su zainteresovani za promociju kupovine.

Ocena kvaliteta (Quality score)

Ocena kvaliteta je relevantnost i kvalitet Vašeg oglasa koji Google meri.

Pitanje koje postavlja Google?

Da li je Vaš oglas zaista koristan kupcu i ako ga klikne da li vodi do stranice koju žele da posete?

Što je veća ocena kvaliteta, to je bolje za Vaše poslovanje. Zašto? Objasnićemo na konkretnom primeru.

Recimo da želite da se rangirate za reč "knjigovodstveni program" i Vaša konkurencija izgleda ovako:

Primer google ad

Kako biste se izborili za prvu poziciju potrebno je obratiti pažnju na sledeće faktore: ocena kvaliteta, maksimalna cena po kliku.

Primer google ad biro

Ukoliko je maksimalna ponuda (cena po kliku) Vašeg konkurenta veća od Vaše, Vaš oglas će se prikazati iznad njihovog pod uslovom da je Vaša ocena kvaliteta bolja.

Što je veća ocena kvaliteta, to je bolje za Vaše poslovanje, pa čak i ako je maksimalna ponuda Vašeg konkurenta veća od Vaše, Vaš oglas će se prikazati iznad njihovog pod uslovom da je Vaša ocena kvaliteta bolja.

Faktori od kojih zavisi ova ocena uključuju uspešnost računa, relevantnost oglasa, klikovnu stopu(CTR)

Provera ocene kvaliteta

Svaka ključna reč ima ocenu od 1 do 10, 1 je najniža, a 10 najviša.

Postoji nekoliko načina za proveru ocene kvaliteta, a najlakši način da se proveri ocena kvaliteta je omogućavanje kolone za ocenu kvaliteta ključnih reči.

Rang oglasa

Kao što smo već napomenuli u tekstu rang oglasa se daje oglasu na osnovu njegove ponude i njegove ocene kvaliteta.

Oglas sa najvišim rangom oglasa je na najvišoj poziciji, a naredni rangovi dobijaju naredne pozicije.

Formula za izračunavanje ranga oglasa:

  • = Ocena kvaliteta * Ponuda

Iznos koji oglašivač plaća za prikazivanje oglasa je minimalni iznos potreban da bi se pobedio rang rivalskog oglasa koji se nalazi ispod njih. Ovaj iznos je poznat kao Discounter i može izračunati sledećom formulom:

  • = Rejting oglasa za pobedu / Ocena kvaliteta + 0.01 USD

Prednosti korišćenja Google reklame

Fleksibilnost

Jedna od glavnih prednosti korišćenja je to što je izuzetno fleksibilan servis koji oglašivači mogu prilagoditi svojim potrebama.

Platforma Vam omogućava da napravite oglas za odabranu regiju, izabranu publiku, fleksibilnost ključnih reči, fleksibilne strategije licitiranja, izbor formata prikazivanja oglasa (mobilni format, desktop), mogućnost vođenja nekoliko različitih marketinških ciljeva...

Merljivost podataka

Metoda internet marketinga putem Google ads-a je visoko merljiva za razliku od drugih kanala. Pomoću ove usluge možete meriti stvarni ROI, prodaju i svest o robnoj marki i na taj način stalno poboljšavati Vaše poslovanje.

Brzina

Google ads sve više postaje popularan način marketinga jer je potrebno jako malo vremena da se prikažu rezultati. Za razliku od SEO-a, koji može potrajati mesecima kako bi dobili profitabilne rezultate. Google oglasi Vam pomažu da odmah dobijete klikove i stvorite prikaze nakon postavljanja oglasa.

Kontrola budžeta

Još jedna prednost korišćenja Google oglasa je ta što možete odrediti budžet za postavljanje oglasa. Ovaj budžet možete da smanjite i povećate u bilo koje vreme. To znači da mala ili lokalna preduzeća mogu ovu metodu koristiti fleksibilno i bez potrebe da ulažu mnogo.

Visoka relevantnost

Google oglasi ne samo da prikazuju ono što kupci traže, već su namenjeni samo onima koji traže tu vrstu usluge. Što Google reklamu čini odličnom metodom za privlačenje visoko relevantne i ciljane publike koja ima veće šanse za konverziju.

Glavni nedostaci Google oglasa

Svaki klik se naplaćuje

Jedan od glavnih nedostataka je taj što se svaki klik na oglas naplaćuje. Ova metoda reklamiranja Vam može pomoći da dobijete više posetilaca, ali Vam ne garantuje da će se ti posetioci pretvoriti u kupce. Stoga za neke oglašivače ova metoda se može pokazati kao veoma skupa.

Teško se takmičiti sa velikim kompanijama

Veći brendovi mogu sebi da priušte ulaganje hiljada dolara mesečno u reklamnu kampanju i mogu da ponude više. Stoga ako se setimo formule izračunavanja pozicije, vidimo da nemamo šanse protiv giganta bez obzira na ocenu kvaliteta.

Mogućnost korišćenja naše usluge

Ukoliko želite profesionalnu uslugu oglašavanja na Google-u, molimo Vas da nas kontaktirate.